THE McCoys CIRCUS

Tositarinoita eräästä avioliitosta


Tv-maailma seurasi värikkään McCoyn pariskunnan tulevan tv-shown ensimmäistä kuvauspäivää. Näin syntyy kesän kuumin kotimainen viihdesarja.

Uuden tosi-tv-ohjelman, The McCoys Shown, ensimmäinen kuvauspäivä on aluillaan. Toukokuisena aamuna Helsingin Punavuoressa Teuvo Loman muotoilee Angela McCoyn hiuksia. Iloisen kärsimätön kaunotar puhuu paljon, enimmäkseen englantia. Hän naureskelee, että suomen opettajana Andy ei ehkä ollut paras mahdollinen.

Angela sanoo ymmärtävänsä erittäin hyvin Andyn suomea, ja melko hyvin muidenkin. Mutta puhuminen, hän naureskelee: ”It´s not so easy!” Tärkeintä on kuitenkin, että asiat hoituvat – ja selvästi Angela on tässä perheessä se, jolla on langat käsissään. Yhtä selvää on myös se, että kaikki tapahtuu vauhdikkaasti, lämmittävästi ja valloittavasti. Äänekäs nauru ja iloiset huudahdukset rytmittävät puhetta. Andy seurailee savukkeita poltellen tilannetta sivusta.

Koska perinteisiin juhannustunnelmiin tähyävää avausjaksoa päästään tekemään vasta kesäkuussa, nyt kuvataan sarjan toinen osa. Tässä osassa McCoyt muun muassa muuttavat uuteen asuntoonsa Ullanlinnassa ja viettävät iltaa Vermon raveissa.

Vaikka jaksot kuvataan etukäteen, todellisuudesta ei silti tingitä, eikä ajassa mennä liikaa taaksepäin. Kussakin jaksossa katsojien eteen avataan muutamia lyhyitä tarinoita. Andyn ja Angelan elämästä on lupa näyttää kaikki – myös seksikohtaukset, jos sikseen tulee.

”Sarja on käsikirjoitettu löysästi, eli ennakolta tiedetään vain tapahtumien raamit. Niiden sisällä McCoyt toimivat täysin spontaanisti, ja kaikki tarinat ovat suoraan heidän elämästään”, idean isä ja tuottaja Tero Nikulainen sanoo.

”Showta voidaan pitää eräänlaisena tosi-tv:n ja saippuaoopperan yhdistelmänä”, toinen tuottaja Tuukka Temonen lisää.

Koska McCoy-perheessä on vain kaksi henkilöä, päätettiin sarja kuvata kevyellä digitaalikalustolla ilman kotiin asennettavia kameroita.

The McCoys Circus – rakkaus

Alkuvalmistelujen jälkeen ”tosisaippuan” tähdet siirtyvät taksilla Korkeavuorenkadulle, jossa pariskunta oikeasti asuu. (Televisiosarjassa puhutaan Kasarmikadusta.) Kuvausryhmästä vain äänittäjä ja kameramies menevät sisälle, muu työryhmä valtaa tukikohdakseen läheisen ravintolan.

Kuvausten ja taukojen välillä ei Andyn ja Angelan käytöksessä huomaa eroja. Rööki palaa tauotta ja starat juttelevat niitä näitä, kävi kamera tai ei. Angela nauraa vähän väliä. Käy ilmi, että pariskunta suunnittelee perheenlisäystä ja että ensi kesänä pitäisi löytyä yhteistä aikaa myös vierailulle Angelan kotimaisemiin Los Angelesiin. Rokkiperheessä näyttää vallitsevan lämmin ja luottavainen tunnelma. Juuri sellainen leppoisan lempeä hehku, jonka voi kuvitella onnellisessa suhteessa elävälle pariskunnalle.

Tässä kadehdittavan upeassa hekumassa värikäs rocktähti ja hänen valovoimainen rouvansa tekevät kaikesta, arkisimmistakin asioista, väistämättä juhlallisia tapahtumia. Esimerkiksi muuttaminen uuteen kotiin saa aivan uusia ulottuvuuksia.

”So lovely! Meillä on niin paljon ihania esineitä, jotka olin jo unohtanut”, Angela huudahtaa pengottuaan muutamia muuttolaatikoita perheen juuri remontoidussa tilavassa kaksiossa.

”Me ostetaan kamaa ihan ympäri maailmaa, mutta sen pitää kyllä olla aika erikoisen makeeta kamaa”, Andy jatkaa. Kaikilla tavaroilla tuntuu olevan oma tarinansa.


The McCoys Circus – tyyli

McCoy-tyyli näkyy ensimmäisenä pariskunnan vaatteissa, jotka ovat omaperäisiä usein myös Andyn itsensä tekemiä.

”Mun mielestä vaatteet on nastoi, sitä paitsi ne on suurimmissa osissa maista pakollisia. Nykyään mulla ei oo enää aikaa tehdä niitä, mutta mä edelleen piirrän, hankin materiaalit ja teen ne mallit minkä mukaan ne pitää ommella.”

Iltapäivällä kamera on saanut riittävästi materiaalia kotioloista. Angela lähtee kuvausryhmän kanssa levytysstudiolle, Andy jää kaupunkiin. Andy kehuu vuolaasti Angelan ääntä, joka on ”käheän laulava ja sopii täydellisesti rock’n rolliin”.

Angelan biisit syntyvät Andyn kynästä. Radiosoittoon menevä sinkku valmistuu juhannukseksi, pitkäsoitto ilmestynee kauppoihin loppukesästä.

Andy ehdottaa lounasravintolaksi Sea Horsea eli Sikalaa, joka sattuu olemaan hänen kantapaikkansa. Matkalla ravintolaan Andy puhuu vuoroin musiikista ja vuoroin Angelasta. Lyhyellä matkalla hän ehtii poiketa kahdessa antiikkikaupassa, joista toisesta hän löytää olohuoneeseen sopivan kristallikruunun, vuorikristallia, tuhatviisisataa euroa. Taskusta löytyy sopivasti käteistä.

”Yksityistilaisuus”, ilmoittaa Sea Horsen ovimikko monotonisella äänellään.

”Mikä vitun yksityistilaisuus?”

”Tuossa noin”, jatkaa ovimies ja näyttää julistetta, jossa Kari Tapio seisoskelee ratapenkereellä. Kuvan alla lukee ”levynjulkistaminen”.

”Hei mä meen moikkaan Kari Tapioo”, Andy ilmoittaa portsarille, joka ystävällisesti avaa oven. Kymmenisen haastattelua ja yhtä monta valokuvaa myöhemmin Andy tulee ulos ja matka jatkuu. Nyt suuntana on ravintola Central Pietarinkadulla.

”Kari Tapio on ollut kauan kehissä. Vaikka sen musiikki ei oo ihan mun makuun, niin täytyy nostaa hattua sille, että kundi on kestänyt niinkin kauan huipulla.”


The McCoys Circus – rock’n roll

Andy lisää, että hänkin on pysynyt pinnalla ainakin kaksikymmentä vuotta.

”Jos sitä mittaa vaikka sillä, että kaikki mun levyt on ollu ainakin top-kolmosessa.”

Iltapäivälehtien lööpit huutavat iskelmälaulajan etunimikaiman, Kari Häkämiehen nimeä. Entinen ministeri ei saa rocktähden sympatioita eikä lierihattu nouse päästä.

”Vittu mikä pelle, hakkaa naista!”

”Silloin kun se oli ministeri, niin sehän puhu koko ajan kotikasvatuksestaan. Hakkasko sen faija sen äitii ja oppiko se siitä hakkaan naisii… Tohon mulla ei oo mitään ymmärrystä”, Andy vaahtoaa ja tehostaa sanomaansa erilaisten painokelvottomien sanojen sinfonialla.

Vasta kun istumme ravintolan pöytään, hän jonkin verran rauhoittuu ja vetää syvään henkeä. ”Mulle musiikki ja mun vaimo on tärkeintä elämässä. Rahalla saa kaikenlaista, mutta noi on juttui, mitä fyrkalla ei voi ostaa.”

”Kyllä varmaan parin vuoden sisään tulee yksi pikku-McCoy lisää. Mä oon venannu, että mulla olis aikaa olla sen kans, koska tällä kertaa mä haluun olla paikalla katsomassa, kun se lapsi kasvaa.”

Tuottaja muistuttaa, että olisi jo aika hakea Angela studiolta ja suunnata suunnitelmien mukaan Vermon raveihin. Andy ei kiirehdi. Hän päättää soittaa paikalle pari ystäväänsä. Heitä odotellessa ehtii hyvin nauttia jälkiruoaksi hot shotit.

Televisiosta selviää, pääseekö joukko koskaan Vermoon asti. Ravintolan ulkopuolelle kuuluu vielä Andyn arvokas neuvo raviurheilua tuntemattomalle tuottajalle: ”Saat lyödä vetoa, mutta älä lyö hepoa.”

The McCoys Show alk. to 26.6. klo 22.30 MTV3. Sarjasta on tehty 18 jakson sopimus.

Teksti ja kuvat: Peter Tammenheimo